top of page
  • Ataşehir Yüzme Kulübü

Karışık Yüzme Nedir?

Karışık Yüzme ya da Medley Swimming, farklı yüzme stillerinin tek bir yarışta birleşmesi anlamına geliyor. Bu yarışlarda sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest olmak üzere dört farklı yüzme stili kullanılıyor. Yarışta tek bir yüzücü yer alabileceği gibi; dört yüzücü takım olarak da yer alabiliyor. Tek bir yüzücünün yer aldığı yarışlar “Ferdi Karışık” ya da “Individual Medley” olarak anılıyor. Yarışta dört yüzücünün yer alması halinde bayrak yarışı gerçekleştiriliyor.


Ferdi Karışıkta, yüzücüler dört stili belirli bir sırada yüzüyolar. Bu dört stil sırasıyla kelebek, sırtüstü, kurbağalama ve serbest olarak sıralanıyor. Karışık Bayrak yarışında ise yarışa sırtüstü yüzme ile başlanıyor. Ardından kurbağalama, kelebek ve serbest stillerde yüzülüyor. Bayrak yarışlarında yüzücülerin yarış öncesinde belirtilen sırada yüzmeleri gerekiyor. Aksi halde; takım diskalifiye ediliyor. Buna ek olarak; bir yüzücü yarışı tamamlayıp elleriyle duvara dokunmadan diğer yüzücü yarışabilir başlayamıyor. Bu da diskalifiye sebeplerinden biri oluyor.


Karışık Yüzme Yarışlarının Tarihi

Medley Swimming ya da diğer adıyla karışık yarışların tarihi 50'li yılların öncesine dayanıyor. Ancak 1953 yılından önce, yarışlarda üç yüzme stilinin kullanıldığı biliniyor. Çünkü o dönemde kelebek yüzme stili kurbağalama yüzmenin içerisinde tanımlanıyor. Bu nedenle; hem ferdi yarışlar hem de bayrak yarışlarının 300 metre olarak gerçekleştirildiği biliniyor.


1953 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bazı yarışlarda kelebek stiline ayrıca yer veriliyor. 1954 yılında ise Amatör Atletizm Birliği, kelebek yüzme stili ne bağımsız bir stil olarak tanıyor. Böylelikle; yarışlarda bugün olduğu gibi dört farklı stil kullanılmaya başlıyor. Bugün yarışlar 400 metre olarak yapılıyor. Her bölümün, ilgili stilde FINA tarafından belirlenen ve geçerli olan kurala göre başlaması ve bitirilmesi gerekiyor.


Karışık Yüzme Yarışlarında Kullanılan Stiller

Az önce de sözünü ettiğimiz gibi karışık yüzmede dört farklı teknikten faydalanılıyor. Bunlar, sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest yüzme teknikleri olarak sıralanıyor. Yani kısacası; karışık yüzmede temel yüzme teknikleri kullanılıyor. O halde gelin; bu tekniklerden kısaca söz edelim…


Sırtüstü yüzme tekniğinde, suya sırt üstü ve paralel biçimde uzanılıyor. Ardından geriye doğru atılan kulaçlar sayesinde suda ilerlemek mümkün hale geliyor. Elbette; ayak vuruşları su üzerinde ilerlemeyi kolaylaştırıyor. Sırtüstü yüzme tekniği, öğrenim ve uygulama bakımından en kolay tekniklerden biri olarak görülüyor. Bu teknikte baş bölgesi performans süresince su üzerinde kaldığı için nefes kontrolü de kolayca sağlanıyor. Bu da yüzücülere önemli bir avantaj sağlıyor.


Karışık yüzme için kullanılan bir diğer teknik; kurbağalama yüzme tekniği oluyor. Bu teknik yarışlarda en sık kullanılan tekniklerden biri olarak biliniyor. Öğrenme süreci, sırt üstü yüzmeye oranla daha zorlayıcı olabiliyor. Bu teknikte, kol ve bacaklar suda daire çiziyor ve ilerleme bu şekilde sağlanıyor. Kurbağalama yüzme tekniğini öğrenmek isteyen yüzücülerin, öncelikle serbest yüzmede kendilerini geliştirmesi gerekiyor.


Serbest yüzme tekniği çoğunlukla ilk öğretilen ve en kolay öğrenilen teknik oluyor. Bu teknikte, tıpkı sırt üstü yüzme de olduğu gibi vücut suya paralel uzanıyor. İleriye doğru atılan kulaçlar, suda ilerlemeyi sağlıyor. Serbest yüzme tekniği, Ataşehir Yüzme Kulübü tarafından sunulan kurslarda da ilk öğretilen teknik oluyor. Bu teknikten yarışlarda da sıkça faydalanılıyor.


Son olarak; kelebek yüzme tekniğinden söz etmek gerekiyor. Bu teknikte, kulaçlar baş üzerinden atılıyor. Kelebek yüzme için en önemli nokta; kol ve bacak koordinasyonun sağlanması oluyor. Öğrenilmesi zor bir teknik olarak biliniyor. Ancak yarışlarda sıkça karşımıza çıkıyor.


Karışık yüzme ve temel yüzme teknikleri hakkında detaylı bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Ataşehir Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içeriklerimiz ve kayıtlar hakkında bilgi için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

42 görüntüleme
Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page