top of page
  • Ataşehir Yüzme Kulübü

Yüzme Stilleri Hakkında Kısa Bilgiler

Yüzme stilleri nelerdir? Yüzmede farklı stiller nasıl uygulanıyor ve bu stiller hangi özellikleri taşıyor? En kolay öğrenilen yüzme stili hangisi? En hızlı yüzmeye olanak veren stiller hangileri? Yarışlarda en çok hangi yüzme stillerini görüyoruz? Ataşehir Yüzme Kulübü sürdürdüğü çocuk ve yetişkin yüzme kurslarında hangi stillerin öğrenilmesine olanak veriyor?


Yüzme stillerine dair merak edilen pek çok nokta bulunuyor. Temel yüzme stillerinin hangileri olduğu ve nasıl uygulandığına dair pek çok soru bulunuyor. Yüzme stillerinin özellikle yarışlarda nasıl yer aldığı ve hangi stillerin daha fazla kullanıldığı merak ediliyor. Biz de tüm bu merak edilen soruları sizler için yanıtlamaya çalıştık. Yüzme stillerine dair kısa ve işe yarar bilgilere gelin birlikte göz atalım…


Temel Yüzme Stilleri Nelerdir?

Yüzmede dört farklı temel stil olduğu biliniyor. Bu stiller farklı biçimlerde uygulanıyor ve farklı alanlarda kullanılabiliyor. Stiller; serbest yüzme stili, kurbağalama yüzme stili, kelebek yüzme stili ve sırtüstü yüzme stili şeklinde sıralanıyor. Ataşehir Yüzme Kulübü’nün kurs programlarında bu dört temel stile de yer veriliyor. Kursiyerler öncelikle yüzme öğrenme sürecini tamamlıyorlar. Başlangıç seviyesi kurslarında başarılı olan kursiyerler teknik öğrenim grupları ile yola devam ediyorlar. Teknik öğrenim gruplarında kursiyerleri bu dört temel stilin öğretileceği bir program bekliyor. Yüzme stillerinin uygulanış biçimleri ve özelliklerine dair uygulamalı bilgiler, kursiyerlere aktarılıyor.


Peki; bu stillerin özellikleri nelerdir? Nasıl uygulanıyorlar? Hangi stil daha kolay öğreniliyor? Yarışlarda hangi stiller tercih ediliyor?


Yüzme Stilleri: Özellikleri ve Uygulanış Biçimleri

Yüzme stillerinin farklı biçimlerde uygulandığı ve farklı zorluk derecelerine sahip olduğu biliniyor. Bu noktada; serbest yüzme stilinin diğer yüzme teknikleri için bir temel oluşturduğunu bilmek gerekiyor. Serbest yüzme stili en kolay öğrenilen yüzme stili olarak biliniyor. Diğer yüzme stillerini öğrenmeden önce serbest yüzme stilinde ilerleme kaydetmiş olmak gerekiyor. Serbest yüzme stilinde suya yüzüstü ve paralel biçimde uzanılıyor. İleriye doğru atılan kulaçlar ve suya paralel ayak vuruşlarıyla ilerleme sağlanıyor. Serbest yüzme stilinin yarışlarda da sıkça kullanıldığı biliniyor. Çünkü; suda en hızlı ilerlemeye olanak veren yüzme stili olarak karşımıza çıkıyor.


Yüzme stilleri arasında en kolay öğrenilenlerden biri de sırtüstü yüzme stili oluyor. Serbest yüzmeden farklı olarak bu stilde suya sırt üstü uzanılıyor. Baş suyun üzerinde kalıyor. Aslında öğrenmeyi kolaylaştıran etkenlerden biri de bu oluyor. Nefes kontrolü kolaylıkla sağlanıyor. Kulaçlar bu kez geriye doğru atılıyor. Ayak vuruşları ise serbest yüzmeye benzer biçimde tekrarlanıyor. Sırtüstü yüzme yarışlarda sıkça kullanılan bir başka yüzme stili oluyor.

Bir diğer yüzme stili kurbağalama yüzme stili olarak biliniyor. Bu stilde su içinde alınan vücut pozisyonu ve ilerleme biçimi farklılık gösteriyor. Kulaçlar ileriye doğru atılmıyor, bacaklar suya paralel vuruşlar gerçekleştirmiyor. Bunun yerine kol ve bacaklar su içerisinde daireler çiziyor. İlerleme bu şekilde sağlanıyor. Serbest ve sırtüstü yüzme stiline göre daha zor olduğunu söylemek mümkün olabiliyor.


Son olarak kelebek yüzme stili karşımıza çıkıyor. Bu stil en zor yüzme stillerinden biri olarak görülüyor. İleri düzey bir yüzme stili olarak tanımlanıyor. Nefes kontrolünün en önemli olduğu stillerden biri olarak görülüyor. Bu stilde kulaçlar baş üzerinden atılıyor. Kollar suya indikten sonra yapılan süpürme hareketi ile ilerleme sağlanıyor. Bu stil için kol ve bacak koordinasyonu oldukça önem taşıyor.


Yüzme stilleri hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Ataşehir Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

115 görüntüleme
Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page