top of page
  • Ataşehir Yüzme Kulübü

Temel Yüzme Teknikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Temel yüzme teknikleri; serbest, sırt üstü, kelebek ve kurbağalama yüzme teknikleri olarak sıralanıyor. Yüzme kurslarında genellikle, temel yüzme becerilerinin edinilmesinin ardından bu tekniklerin öğretildiği eğitimlere geçiş yapılıyor. Ataşehir Yüzme Kulübü, teknik öğrenim gruplarında bu dört temel yüzme tekniğinin öğretilmesi ve geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yüzme sporunun bir yaşam biçimi halini almasının fiziksel ve mental olarak sayısız faydası bulunuyor. Elbette yüzme kursları söz konusu olduğunda özellikle küçük yaş gruplarında öncelik suya adaptasyon oluyor. Suya adaptasyon, su üzerinde kalabilme ve doğru vücut pozisyonlarının öğretilmesi genellikle başlangıç gruplarında gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların ardından dört temel yüzme tekniğinin öğrenilmesi ve kursiyerlerin bu tekniklerde gelişim göstermesi sağlanıyor. Peki; bu teknikler hakkında bilinmesi gerekenler neler? Birlikte göz atalım…

Temel Yüzme Teknikleri: Serbest Yüzme Tekniği

Serbest yüzme tekniğinin diğer yüzme tekniklerinin temeli olduğunu söylemek mümkün olabiliyor. Serbest yüzme tekniği sıkça tercih edilen ve yüzme kurslarında öncelikli olarak öğretilen bir teknik olarak biliniyor. Serbest yüzme tekniğinde vücut, suya paralel olarak konumlanıyor. Kollar öne ve bacaklar geriye doğru uzanıyor. Ardından ileriye doğru kulaç atılarak su içerisinde ilerleme sağlanıyor. Serbest yüzme tekniğinde, baş belirli aralıkla suya girip çıkıyor. Başın sudan çıktığı sırada nefes almak ve suyun altına inildiğinde nefes vermek gerekiyor. Serbest yüzme tekniğinin, özellikle uzun mesafede diğer tekniklere oranla daha avantajlı olduğu biliniyor.

Temel Yüzme Teknikleri: Kurbağalama Yüzme Tekniği

Kurbağalama yüzme tekniğinde, kol ve bacaklar yanlara doğru açılıyor ve ardından toparlanıyor. Bu hareket sürekli tekrarlanarak suyun içerisinde yol almak mümkün oluyor. Kurbağalama yüzme tekniği, diğer stillerin aksine daha yavaş hareket edilebilen bir teknik olarak biliniyor. Hem suyun içerisinde ilerleme biçimi hem de hız bakımından serbest yüzme tekniğinden oldukça farklı olduğu görülüyor. Kurbağalama yüzme tekniğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ısınma ve soğuma egzersizleri oluyor. Bu teknik uygulanırken farklı kas grupları harekete geçiyor. Bu nedenle antrenman öncesi ve sonrasında ısınma ve soğuma anlamında daha dikkatli davranılması gerekiyor.

Sırt Üstü Yüzme Tekniği

Temel yüzme teknikleri denilince akla gelen bir diğer teknik sırt üstü yüzme tekniği oluyor. Bu teknik vücut pozisyonu bakımından serbest yüzme tekniğine benziyor. Vücut suya paralel olarak konumlanıyor. Ancak bu kez suya sırt üstü uzanmak gerekiyor. Bu teknikte suyun içerisinde hızlı ilerlemek mümkün olabiliyor. Kollar geriye doğru atılarak su içerisinde ilerleniyor. Ancak bu esnada hangi kol ile kulaç atılıyorsa vücudu o yöne doğru hafifçe yatırmak gerekiyor. Bu hareket her iki kol içinde sürekli tekrarlanıyor. Sırt üstü yüzme tekniğinin en etkili yüzme tekniklerinden biri olduğu düşünülüyor.

Kelebek Yüzme Tekniği

Bir diğer yüzme temel yüzme tekniği, kelebek yüzme tekniği olarak biliniyor. Kelebek yüzme tekniğinde kollar omuz genişliğinde açılıyor ve ardından başın üzerinden öne doğru atılıyor. Kulaçlara paralel olarak ayak vuruşları gerçekleşiyor. Kelebek yüzme tekniğinde sporcuların diğer tekniklere oranla daha fazla efor harcadığı biliniyor. Kelebek yüzme tekniğinin öğrenilmesi için öncelikle serbest yüzme tekniğinde belirli bir seviyeye gelinmesi öneriliyor. Böylelikle hem tekniğin öğrenilmesi hem de antrenmanların daha rahat geçmesi mümkün oluyor.

Temel yüzme teknikleri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için Ataşehir Yüzme Kulübü ile iletişime geçebilirsiniz. Kurs içeriklerimiz ve kayıtlar hakkında bilgi için bizi arayabilir, kulübümüzü ziyaret edebilirsiniz. Kulübümüz hakkındaki güncel gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

74 görüntüleme
Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page